O nama

Portal domovikulture.ba pokrenut je u okviru projekta Udruženja "Akcija" "Domovi kulture u BiH - izgubljena mjesta zajedništva i emancipacije?" uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH u periodu od 2016. do 2018. godine.

Na ovom portalu dostupni su rezultati istraživanja domova kulture na području Bosne i Hercegovine, kao i sva prikupljena građa, materijali, dokumenti i fotografije vezane za domove kulture na istraživanom području. Između ostalog, objavljena su sjećanja i priče ključnih protagonista postojanja i rada nekadašnjih domova kulture u formi video i audiointervjua. 

Prikupljena je građa (dokumenti, izvještaji, dnevnici, fotografije, zahvalnice, itd..) iz Arhiva BiH, Historijskog arhiva Sarajeva, digitalnog arhiva INFObira, te iz privatnih arhiva pet gradova obuhvaćenih projektom (Tuzla, Mostar, Sarajevo, Bosanski Petrovac, Bihać).

Unošenjem podataka na platformu domovikulture.ba, dobijena je mapa istraženih domova kulture iza koje stoji građa koja tvori narativ o njihovom osnivanju, historiji, namjeni, promjenama, te sadašnjem stanju. Ovu mapu, kao i samu platformu, moguće je širiti i obogatiti novim domovima kulture u bh. gradovima, koji još nisu sistemski istraženi, a "Akcija" kao nastavak ovog projekta ima viziju mapiranja ovih objekata i u drugim bh. gradovima.

Portal domovikulture.ba predstavlja online arhiv građe vezane za temu domova kulture na području Bosne i Hercegovine, te može biti koristan istraživačima, profesorima, studentima, menadžerima u kulturi, novinarima, kao i svima zainteresiranima za ovu temu.