Dom pionira Boško Buha

  • Pionirski dom 2017

Dom Boško Buha organizirao je niz aktivnosti za djecu i omladinu sa područja općine Novo sarajevo. Dom je radio tokom cijele sedmice i nudio brojne kulturno-edukativne aktivnosti, među kojima je naročito popularno bilo Pionirsko pozorište.  Tako je u toku godine kroz različite programe Doma pionira prolazilo oko 3.200 djece. 

Tokom rata Dom “Boško Buha”se nalazio na prostoru okupirane Grbavice, i bio je devastiran. 

Općina Novo Sarajevo je nakon rata prostorije Doma dala na korištenje  Bošnjačkoj televiziji, koja je Općini, na ime zakupa dugovala oko million maraka. U cilju vraćanja prvobitne namjene Doma „Boško Buha“, Općina Novo Sarajevo je u avgustu 2014. godine započela rekonstrukciju ovog objekta i završetak radova očekuje se uskoro.


U saopštenju Općine, u Centru "Boško Buha" predviđeni su sadržaji obrazovnog, kulturnog i društvenog karaktera koje čine: višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica…
Autor fotografije Zijah Gafić

Adresa

Grbavička
71000 Sarajevo
Bosnia & Herzegovina

Osnivač
Općina Novo Sarajevo
Godina osnivanja
1963 god.
Stanje
Grad

43.851214, 18.3973521