Dom kulture Zavidovići

zav

HISTORIJAT CENTRA ZA KULTURU ZAVIDOVIĆI

Zavidovićka općina konstituisana je 1955. godine,a prostire se na površini od 540km2. Po popisu stanovništva 1991. godine imala je 57.164 stanovnika.Po površini i broju stanovnika općina Zavidovići spade u red većih općina u Bosni i Hercegovini.Kao i svi gradove u Bosni i Hercegovini , Zavidovići su 90’ -ih godina  doživjeli brojna stradanja, najprije ljudska a nakon toga i infrastrukturalna.Ta posljedica rata još uvijek se osjeti kod velikog broja ljudi kao i kod mnogih objekata koji su doživjeli brojna oštećenja tokom rata. Jedan od takvih objekata je i zavidovićki dom kulture.

Od svog nastanka vezanog uz izgradnju ogromne i moderne fabrike(Krivaja) za sječu i obradu drveta, grad je pozvao  mnoge stručnjake različitih nacija koji su se tu nastanili , i donijeli sa sobom tehnička znanja, svoju kulturu i svoju vjeru. Ova različitost se manifestovala u kulturnom izražavanju stanovništva i društvenom organizovanju. To je bio težak suživot ali je prouzrokovao bogatstvo izraza ovih mjesta apsolutno fascinantnim i jedinstvenim.

Područja izražavanja su različita:od slikanja do literature, od tradicionalne muzike do folklora i teatra, od kina do modernog umjetničkog izražavanja, koje ima porijeklo u različitim narodnim tradicijama koje su zajedno živjele u ovom period.

Kroz cjelokupan historijat grada veoma važnu ulogu u kulturnom životu svih građana imao je Dom kulture Zavidovići. U periodu poslije Drugog svj. rata , rađa se volja za obnovom one posebno žive klime koja je označavala socijalni život prije rata.Posebne historijske okolnosti dovele su do izgradnje domova kulture u različitim gradovima bivše Jugoslavije, zajedničko iskustvo od ovih godina sve do '80-ih godina. Gradnja objekata posvećenih kulturi, različitih od religijskih i školskih objekata, je važan momenat socijalnog života grada: novi državni objekti u kojima su zastupljeni svi građani.

Gradnja je Doma kulture trajala je 4 godine, od 1952. do 1956. godine , a 26. augusta 1956. održano je svečano otvaranje objekta.

zavidovici

 

Adresa

Radnička br 1
72220 Zavidovići
Bosnia & Herzegovina

Telefon
Godina osnivanja
1955 god.
Nivo
Stanje

44.4438221, 18.1507845