Dom kulture Vogošća

  • Vogošća 2017
  • Vogošća 2017

Dom je 22.decembra 1956.godine svečano otvorio Moše Pijade, tadašnji predsjednik Skupštine FNRJ.

Radnički dom Vogošća je u aprilu 1958.godine imao 15 zaposlenih. Prvi upravnik Doma bio je Džafer Omerović. Naslijedio ga je Abdulah Fazlagić. Kino sala, sa 402 sjedišta, napravljena je 19.09.1959. godine, kada je zaposlen i kino operater. Dom je pored kino-sale imao pozornicu sa reflektorima, tri glumačke garderobe, “školjku za održavanje koncerata, balet salu, čitaonicu, malu salu za sastanke, biblioteku, klub kafanu i dvije bilijar sale, te osam poslovnih prostora, gdje su bile smještene različite društvene organizacije.
 

U Domu je djelovalo Kulturno-umjetničko društvo “Boriša Kovačević”, u okviru kojeg je djelovala folklorna, dramska i muzička sekcija.
U izvještaju upravnika Abdulaha Fazlagića iz 1961. godine, u Domu u Vogošći je u periodu od godinu dana održano 11 koncerata, 16 predstava Narodnog i Malog pozorišta Sarajevo, Jugoslovenskog Dramskog pozorišta iz Beograda, Hrvatskog Dramskog pozorišta iz Zagreba, te je izvedena opera “Tosca”.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, u Domu je organizovana Večernja osnovna škola, namijenjena radnicima vogošćanskog “Pretisa”
U Domu je od 1982 – 1984. održavana manifestacija “Tromeđa bez međa”, na kojoj su se takmičili pjevači, orkestri i kulturno-umjetnička društva iz svih republika bivše Jugoslavije.
U julu 1984. u Domu je bilo 58 zaposlenih osoba. Te godine Dom mijenja naziv u Radna organizacija Kulturno obrazovni i sportsko-rekreacioni Centar Vogošća. 

Vogošća je tokom rata bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Biblioteka je radila sve vrijeme. Iako je bilo najava da će ona biti preseljena na Pale, uposlenik Doma uspio je sačuvati bibliotečki fond i ličnu dokumentaciju bivših uposlenika Doma. Danas vogošćanski Dom ima veoma bogatu biblioteku.

U Domu je smješteno nekoliko nevladinih organizacija uglavnom obrazovnog karaktera. Određene prostorije izdate su kao poslovni prostori, a u Domu je smještena i RTV Vogošća. U Domu se nalazi upravna zgrada JU Kulturno - sportskog Centra “Jasmin Imamović Žuti” sa 16 zaposlenih. Centar svake godine organizira manifestaciju “Vogošćanski dani”.  
Autor fotografije Zijah Gafić

 

Adresa

Jošanička 33
71000 Sarajevo
Bosnia & Herzegovina

Godina osnivanja
1956 god.
Stanje
Grad

43.9000957, 18.3442605