Dom kulture Skenderija /Trasa

  • Skenderija 2017

Dom kulture Skenderija djelovao je u okviru Radne organizacije „Dom kulture Centar“ i bio je jedan od ukupno  13 domova kulture koji su se nalazili na području današnjih općina Centar i Stari Grad.
Upravnik Doma bio je Izet Džirlo

 Dom Skenderija ili čuvena „Trasa“, bio je jedan od najaktivnijih domova kulture u gradu. Dom će ostati upamćen po izuzetno posjećenim matinejama, koncertima, predstavama, te poetskim i književnim večerima...U Trasi su svoje prve monodrame izveli glumci Zijah Sokolović i Josip Pejaković. „Nije bilo ličnosti iz svijeta umjetnosti, kulture ali i sporta (Mate Parlov kao svjetski prvak u boksu) da nisu billi gosti sarajevske Trase“, prisjećaju se uposlenici bivše RO Dom kulture Centar.
Dom nije bio aktivan u ratu.

U aprilu  1996. godine, Radna organizacija „Dom kulture Centar“ je, uz saglasnost svog osnivača, Općine Centar Sarajevo (načelnik Abid Jusić), promijenila naziv u Javnu ustanovu Centar za kulturu „Sarajevo“. Godinu dana kasnije (03. mart 1997.) Centar za kulturu „Sarajevo“, je na osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora, potpisanog između Općine Centar i Obala Art Centra, predao objekat bivšeg  Doma kulture „Skenderija“.  Obala Art Centar, (direktor Mirsad Miro Purivatra), postao je korisnik u svojstvu zakupca čitavog objekta Doma kulture „Skenderija“, ali je ugovorom potpisanim 15 dana poslije, regulisano kako će se dvije manje prostorije dati na korištenje Izetu Džirli (bivšem upravniku Doma kulture Skenderija) i Jasmini Silajdžić, isključivo za djelatnost galerijskog karaktera. 
Danas pomenute dvije prostorije koristi „Galerija Paleta“, dok je veći dio bivšeg Doma kulture „Skenderija“ Sarajlijama poznat kao Kino Meeting Point (kino sala i Cafe).

Autor fotografije Zijah Gafić
 

Adresa

Hamdije Kreševljakovića 41
71000 Sarajevo
Bosnia & Herzegovina

Osnivač
Dom kulture Centar
Odgovorne osobe
MIrsad Purivatra
Stanje
Grad

43.8561661, 18.4240667