Dom kulture Sarajevo

U Sarajevu je u periodu nakon Drugog svjetskog rata do 1992. godine, postojalo najmanje 30 domova kulture. U prvim poslijeratnim godinama, skupa s mjesnim zajednicama i osnovnim školama, domovi su bili glavni centri razvoja društvenog, kulturno-umjetničkog, obrazovnog i zabavnog života u gradu.  

Većina domova kuluture u općinama i mjesnim zajednicama u Sarajevu izgrađena je krajem 50-ih ili početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. U domovima su otvarane biblioteke i čitaonice, održavana predavanja i različiti edukacijski tečajevi, te priređivane umjetničke večeri i koncerti. Tu su nastupala kulturno-umjetnička društva, igrane pozorišne predstave i prikazivani filmovi. U domovima su djelovali i različiti društveno-zabavni klubovi  (šahovski, bilijarski, penzonerski, omladinski, itd).

Početkom opsade Sarajeva, u aprilu 1992. godine, većina domova kulture prestaje s radom. Prostori su korišteni ili za smještaj izbjeglica ili za okupljanje jedinica Teritorijalne odbrane. Do 1995.godine mnogi domovi bivaju uništeni i devastirani granatiranjem, artiljerijskom paljbom i pljačkom. 

Nakon rata, većina domova biva obnovljena, no rijetki su oni koji su nastavili s kulturno-umjetničkim radom. Općine koje su upravljali tim objektima bivše domove kulture nerijetko tretiraju kao poslovne prostore. 

Mapa domova kulture u Sarajevu 1974.

Adresa

Sarajevo
71000 Sarajevo
Bosnia & Herzegovina

Stanje
Grad

43.8562586, 18.4130763