Dom kulture Hrid

  • Hrid 2017
  • Hrid 2017

Dom kulture Hrid je pripadao Radnoj organizaciji Dom kulture Centar, koji je brojio ukupno 13 domova kulture na području današnjih općina Centar i Stari Grad. Nalazio se odmah pored osnovne škole i imao je dvoje uposlenih – upravnika i čistačicu. Izgrađen je 1954.godine. Upravnici su bili  Omer Tanović (1966.), Alija Čengić i Rešad Hadžibajrić (1977.- 1992.)

Prema riječima bivših uposlenika RO Dom kulture Centar, „Hrid je bio jedan od najaktivnijih domova kulture na području Sarajeva“.  Radio je svakog dana od 9 sati ujutro pa sve do 22 sata. Filmovi jugoslovenske produkcije prikazivani su dva puta sedmično u kino sali, a ljeti na otvorenom. Petkom su održavani „Pionirski dani“, kulturno-obrazovni program namijenjen djeci iz obližnje osnovne škole. Dom je imao svoju muzičku grupu -Treća dimenzija, koja je svirala svakog vikenda. Dom su redovno posjećivali tada najpoznatiji pjesnici, glumci i pjevači, među kojima Zdravko Čolić, Ljubiša Samardžić, Slavko Štimac, Miroslav Mika Antić, Ljubivoje Ršumović i dr.

Stanovnici Sarajeva pamte i koncerte u okviru manifestacije „Večeri uz saz“, koja se održavala ljeti u bašti Doma kulture Hrid. U okviru Doma djelovala je i Foto sekcija, čiji su članovi imali svoju komoru gdje razvijali fotografije, te su redovno pravili izložbe. Dom je imao posebno odvojenu prostoriju za starije posjetioce, koji su se družili uz kafu i šah, domine ili bilijar.

U ratu Dom kulture Hrid je bio opljačkan i devastiran. Nakon rata, odnosno od 1996.godine, Dom je bio pod upravom Općine Stari Grad, dok se danas na mjestu doma nalazi restoran „Park prinčeva“.

 

Autor fotografije Zijah Gafić
 

Adresa

iza Hrida 5
71000 Sarajevo
Bosnia & Herzegovina

Osnivač
RO Dom kulture Centar
Godina osnivanja
1954 god.
Stanje
Grad

43.8534494, 18.4362506