Dom kulture Cazin

cazin

Historija Doma kulture Cazin počinje 1949.godine kada se krenulo u izgradnju zgrade na kojoj su radovi završeni 1950. kada i zvanično s radom počinje Dom kulture.

            Općinsko vijeće Cazin osnovalo je JU Kulturni centar Cazin kao instituciju od općinskog značaja na sjednici Općinskog vijeća 20.oktobra 2000.godine i time preuzelo ulogu njenog osnivača i ustanovilo obaveze osnivača prema JU. Ova javna ustanova, prema svojim Pravilima obavlja djelatnost od posebnog i javnog interesa, a njena djelatnost kao javne ustanove ustanovljena je Pravilima kao temeljnim aktom. Pravila se, uglavnom, odnose na organizovanje raznih kulturnih manifestacija, prikazivanje filmova, obrazovanje odraslih i posredovanje u obrazovanju odraslih, književno stvaralaštvo, slikarstvo, kiparstvo i izdavačka djelatnost, organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma, scensku i pozorišnu djelatnost, te organizaciju kulturno-zabavnih manifestacija u drugom prostoru, vršenje ugostiteljskih usluga-pozorišna kafana, djelatnost biblioteke, arhiva, muzejske zbirke i galerije, animacija i afirmacija kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, škole plesa, likovnog, muzičkog i drugog umjetničkog stvaralaštva, i drugi poslovi u skladu sa zakonom i Pravilima ove ustanove. Svakom su u pravilu dostupne usluge ove ustanove pod jednakim uslovima. Sredstva ustanova stiče iz budžeta općine Cazin i naknada za obavljanje usluga i drugih dozvoljenih izvora. Osnovna akta ustanove JU "Kulturni centar" su: Pravila ustanove, Pravilnik o radu, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te Pravilnik o zaštiti na radu.

Jedina kolonija na nivou Bosne i Hercegovine

U okviru Kulturnog centra Cazin djeluje i Kolonija kiparstva, jedina kolonija tog tipa u Bosni i Hercegovini. Prva kolonija je održana 1967.godine i od te godine pa do danas kolonija se održava svake godine. Profesor kiparstva Jasmin Kukavica dolazi svake godine na Ostrožac i ove godine nije krio zadovoljstvo: "Biti na Ostrožcu velika je čast. Tvrđava je diva. Velika površina, jako velik broj skluptura". U Kulturnom centru Cazin navode kako bi Kolnija trebala dobiti status otvorene galerije što je ujedno jedan od budućih projekata ovoga centra:   "Kolonija sklupture treba biti Muzej sklupture ili moderna galerija. Potrebno je da se zvanično utemelji i da se razvija." Ističe bivši direktor Doma kulture, i inače osnivać kolonije Ostrožac, Ismet Kasumović koji od aktivnosti izdavaja okrugli stol na kojem će dovesti sve stručnjake iz ove oblasti: "Cazin treba prepoznati po likovnoj djelatnosti jer mi smo je razvijali". Podloga za sklupture je također posebna i autohtona, radi se o kamenu Bihacitu koji se nalazi iznad Bihaća. Kasumović ističe da je upravo kultura ta koja veće gradove: "Mi smo to povezali za Stari grad Ostrožac. To je sad mjesto okupljanja. Tamo sad dolaze umjetnici, a tamo gdje umjetnici dolaze, stvaraju se nove vrijednosti, a te vrijednosti su vrijednosti za ovaj grad i čitavu zajednicu".

Adresa

Trg Alije Izetbegovića bb
77220 Cazin
Bosnia & Herzegovina

Telefon
Godina osnivanja
1949 god.
Odgovorne osobe
Hatidže Huremagić, Ismet Kasumović, Fadil Nuhić, Emin Šarić
Nivo
Stanje
Grad

44.966788, 15.94200142